Jan

Ik draai potten om de schoonheid vorm te geven die in mij - en in alle mensen - leeft.

 

Ik ben Jan Welffens.  Ik ben met pottendraaien begonnen op 30-jarige leeftijd, toen met het overlijden van mijn moeder mijn "aarding" stilaan verdween. Aanvankelijk totaal onbewust van het waarom heb ik me op de klei gestort en wat eerst een behoefte en later een hobby werd, is tenslotte uitgegroeid tot een broodwinning.

Na een eerste initiatiecursus en een aantal jaren aanmodderen (dit is vrij letterlijk te nemen) volgde ik een doorgedreven opleiding pottendraaien aan het CNIFOP in Saint-Amand en Puisaye, in Frankrijk. In 1989-90 heb ik dan een jaar gewerkt in de Poterie du Don bij Suzy Atkins, ergens weggedoken in een prachtige en nogal ontoegankelijke vallei in de Cantal. Een woeste doch prachtige streek in het zuiden van Le Massif Central. Aansluitend daarop werkte ik nog twee maanden, telkens als draaier, bij Cathérine Vanier in de heel wat toegankelijkere Bourgognestreek. Tussendoor maakte ik ook een studiereis naar Afrika, waar ik in Burkina Faso een aantal pottenbakkersdorpen bezocht. Vol bewondering keek ik toe hoe de vrouwen daar met “twee keer niks” van gereedschap erin slaagden prachtige potten te vormen en te bakken op een manier die allicht al duizenden jaren - of toch minstens enkele honderden- onveranderd gebleven is.

Sinds een twintigtal jaren heb ik een atelier in Lille in de Kempen, waar ik iedereen, kinderen zowel als volwassenen, de basisbeginselen van het pottendraaien bijbreng.

 

 

 


Burkina Faso

   
 
Welkom Jan atelier aanbod galerij info/contact links